Pages

Tuesday, 5 September 2017

Juadah di Aidiladha

Seronok pulak cuti kali ni sebab 31 August(Thursday) Malaysia menyambut kemerdekaan manakala 1 September (Friday)sambut Aildiladha dan sabtu ahad cuti weekend.So boleh la cuti 4 hari berturut2 manakala bagi company yang mana hari sabtu kene keje terpaksa la keje ya.Kalau tak kena apply cuti la gayanya hari sbtu tu.Itupun kalau bos bagi.

Balik kampung sambut aidiladha memang seronok.Seronok sebab dapat jumpa dengan family.Seronok sebab dapat makan banyak daging lembu.Ah maklum lah nak beli kat kedai mahaiii.kekekeke.Jadi time ni la nak makan puas2 daging dengan pelbagai jenis masakan.Adik beradik saya plan masak ala kadar je untuk pagi raya sebab tengah hari banyak rumah buat open house.Kononnya masak ala kadar  sekali amik haaaa,pagi raya tu macam2 ada rendang,lontong,sambal bilis,lemang,kuah kacang,nasi himpit dan pelbagai jenis biskut disediakan.Masak pula banyak macam nak bagi sekampung makan.Kekenyangan smua orang pagi tuh.Smpai ke petang pun makanan belum habis.Tambah pula lunch dah start menu baru,lauk korban.

Sup Daging
Bila waktu dah hampir pukul 12 tengah hari mula la aktiviti memotong daging dan tulang korban.Biasanya kami buat sup tulang,singgang daging dan daging goreng.Ada sesetengah rumah pula mereka buat satay daging dimakan dengan nasi himpit dan kuah kacang.Kalau bukak peti penuh dengan daging.Dah macam penjual daging dah gayanya.Hahaha

Sup daging di masak dengan dapur arang selama 2@3 jam supaya daging lebih lembut dan lerai dari tulang. Penggunaan dapur arang juga menjadikan rasa sup lebih sedap.

Daging singgang

No comments:

Post a Comment

YOU DON'T NEED A SILVER FORK TO EAT GOOD FOOD © . Designed by MaisarahSidi.com