Jom kita masak.
Ayam Masak Sambal utk 5 orang makan
- Ayam dipotong dan diperap dengan garam dan kunyit.Gaul bagi rata ya nanti ade yang masin ada yang tawar.Perap dalam setengah jam boleh la goreng seperti biasa.
- Sementara ayam sedang digoreng,kupas 5 ulas bawang merah kemudian dihiris/dicincang/dikisar.
- Campur cili boh dengan bawang kisar tadi,Kuantiti pula bergantung kepada tahap kepedasan yang diingini.
- Kalau guna cili kering,rebus dulu cili,buang biji
- Apabila masak ayam yang digoreng keluarkan dari kuali dan ketepikan dulu.Minyak yang masih panas di dalam kuali,tumis bawang merah dan cili yang dikisar tadi.Kurangkan dulu minyak dalam kuali kalau terlampau banyak.
- Tumis sampai sedikit garing lepas tu masukkan secawan air.Gaul sekejap.
- Last masukkan ayam,gula,garam,sedikit kicap,tomato dibelah empat dan bawang besar yang dihiris sederhana tebal.
- Gaul sebati dan angkat.Siap.
Udang Masak Lemak
- 2 inci lengkuas,1 inci kunyit dan 2 ulas bawang merah ditumbuk.
- Letak je smua bahan tumbuk di dalam periuk bersama2 santan kelapa.
- Masak dengan api sederhana dan kena sentiasa kacau.kalau tak kacau santan akan berketul2 jadi kuah tak sedap dan cantik sebab bahan tak sebati.
- Apabila dah mendidih dan kuah pun tak berketul,boleh masukkan asam keping,garam dan sedikit gula.
- Boleh tambah sayur seperti timun,kacang panjang,belimbing buluh atau pun nanas.Yang saya buat ni saya letak kentang sebab time ni saya takde sayur.hehehe
- last sekali masukkan udang dan kacau sekejap.Dalam 3 minit blh tutup api.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment