Sedap.Itu adalah ungkapan paling sesuai ketika pertama
kali saya mencubanya.Pada awalnya tak yakin sangat takut tak sedap tp bak kata
pepatah belum cuba belum tahu.So saya decided untuk order dulu 1 small
box.Boleh tahan mahal gak harga dia Rm11 sekotak.Total dalam tu ada 9 ketul
jadi satu ketul jatuh kepada Rm1.10 seketul.Saya share cara membuatnya supaya
kita boleh buat sendiri kerana jauh lebih jimat.
RESEPI TAUHU BEGEDIL
bahan - bahan
- Satu per empat isi ayam
- 4 biji kentang
- 10 ketul tauhu
- Daun sup atau daun bawang
- Bawang goreng
- Minyak masak
- Garam
- Telur ayam
Cara membuatnya
- Ayam dan kentang digoreng terlebih dahulu.Jangan lupa potong kentang terlebih dahulu supaya cepat masak.Potong kecik-kecik pun takpe.
- Goreng tauhu ala kadar je bagi kuning-kuning sikit di bahagian luar.Letak dalam bekas asing.
- Masukkan ayam dan kentang ke dalam bekas.Lenyek sampai hancur.
- Potong daun sup atau kalau tiada daun bawang pun boleh.Campur ke dalam bekas yang berisi ayam dan kentang tadi.
- Masukkan bawang goreng ikut suka berapa banyak yang korang mahukan.
- Masukkan garam secukup rasa.Gaul kesemuanya sebati.
- Ambil tauhu tadi dan korek di bahagian tengah.Macam kita nak buat lubang kat tauhu tu.
- Sumbat kesemua bahan yang dilenyek dan digaul sebati ke dalam tauhu yang dah berlubang tu.Sumbat bagi padat ya.Tak mau kedekut-kedekut okay.
- Panaskan minyak masak dalam kuali.Sementara tunggu minyak panas pecahkan telur ayam dalam bekas lain pula dan celup tauhu tu dengan telur ayam.
- Goreng sampai garing dan masak.
Sambal kicap
- Cili 5 biji.Kalau nak pedas lagi boleh tambah cili.
- Garam secukup rasa
- Kicap
- Tumbuk cili dengan garam dan bawang putih bagi lumat.Dinasihatkan buang terlebih dahulu biji cili .(bahaya)
- Masukkan kicap dan gaul.
No comments:
Post a Comment