Mempelam ni bagi yang tak kenal merupakan buah mangga yang bersaiz kecil dan masam.Mempelam muda amatlah sesuai jika dibuat colek,jeruk,sambal dan kerabu.Ermm tetiba pulak meleleh air liur.
Okay bawah saya cara nak nak mempelam jeruk
Buah mempelam dipotong terlebih dahulu.Kemudian direndam dengan air garam semalaman.
Didihkan air dan masak bersama dengan gula.Kiranya kita buat air gula.Gula tu kalau boleh letak lebih sedikit bagi rasa manis.Sejukkan air gula.
Mempelam yang direndam air garam boleh la ditoskan air garam tersebut dan masukkan mempelam ke dalam bekas tertutup.
Siram air gula yang dah sejuk ke dalam bekas berisi mempelam.
Kalau nak pedas boleh potong cili dan masukkan ke dalam bekas tersebut.
Biarkan beberapa hari sebelum makan.Siap.Senang je kan?
No comments:
Post a Comment