Pages

Monday 6 January 2020

Resepi Sayur Masak Lemak Putih




Bahan bahan untuk 3 @ 4 orang makan.
·         ½  sayur kubis – dipotong
·         2 batang terung – dibelah empat
·          Kacang panjang – dipotong
·         3 ulas bawang merah – ditumbuk
·         1 labu bawang kuning  – dibelah empat 
·         2 sudu kecil Lada hitam – ditumbuk
·         ½  santan kotak kecil
·         2 cawan air putih (air paip je)
·         5 tangkai cili merah
·         Garam
·         Gula

Cara memasak
1.       Tumbuk bawang merah bersama lada hitam.Jika guna serbuk lada hitam tumbuk bawang merah sahaja dan masukkan serbuk lada hitam kemudian.
2.       Masukkan bawang merah dan lada hitam yang telah ditumbuk,sayur kubis,terung ,kacang panjang ,air putih,santan,bawang kuning dan cili ke dalam periuk.
3.       Masak di atas api yang sederhana dan sentiasa kacau bagi mengelakkan santan dari berketul.
4.       Apabila sayur telah hampir masak masukkan garam dan gula secukup rasa.
5.       Biarkan mendidih dan apabila masak boleh la tutup api dapur.

Nota
§  Kamu boleh gantikan apa saja sayur yang kamu inginkan jika kamu tidak gemarkan sayur yang saya gunakan.
§  Kalau kamu mempunyai cii hijau/merah yang  besar,belah dua dan masukkannya sekali dalam masakan.
§  Jika nak lebih sedap boleh letak isi ikan.Caranya tumbuk isi ikan mentah bersama bawang merah dan lada hitam sehingga isi ikan hancur.Teruskan dengan langkah no 2,3,4 dan 5.

Saya adalah orang yang simple di dapur.Apa yang ada di dapur itulah yang akan saya gunakan.






No comments:

Post a Comment

YOU DON'T NEED A SILVER FORK TO EAT GOOD FOOD © . Designed by MaisarahSidi.com