Hari ni saya nak kongsi resepi spaghetti carbonara yang diberi sedikit kelainan mengikut selera makan saya.Pada awalnya saya ragu-ragu kerana risau perubahan yang dilakukan ini silap-silap haribulan ke tong sampah pula akhirnya.
Alhamdulillah setelah siap spagetti ni bukan setakat nampak menarik tapi rasanya juga sedap.Chewaah.
Kuantiti untuk 2 orang makan.
Bahan - bahan
- Spaghetti direbus
- Carbonara Mushroom (Prego)
- Sosej dipotong
- Low Fat Milk
- Broccoli dipotong
- Carrot dipotong
- Bawang Merah 2 ulas dicincang
- Bawang Kuning separuh dicincang
- I keping cheese
- Garam
Cara membuatnya
Rebus spaghetti sehingga lembut mengikut jumlah yang ingin dimasak.
Sementara itu untuk sosnya pula boleh ikut langkah dibawah.
- Tumis terlebih dahulu bawang merah dan bawang kuning yang telah dicincang kasar dengan sedikit minyak.
- Masukkan carbonara mushroom (separuh dari botol) dan kacau sebentar.Tuang low fat milk sehingga kuah menjadi cair.
- Masak sehingga kuah menjadi sedikit pekat.Masukkan sedikit garam,broccoli,carrot,sosej dan spagheti yang telah direbus.
- Gaul sebentar dan biarkan sehingga sayur masak.
- Last sekali carik-carik cheese dan dtabur ke dalam spaghetti.Cheese ini akan meleleh apabila terkena spaghetti yang panas.
tadaaa nyum nyum.
No comments:
Post a Comment