Pages

Tuesday 16 January 2018

Resepi Tomyam Sayur Campur Yang Sedap



Bahan bahan Asas
  • ·         Perencah tomyam
  • ·         Seinci lengkuas - tumbuk pecah
  • ·         Sebatang serai - tumbukpecah
  • ·         Bawang putih 6 ulas – tumbuk pecah
  • ·         selabu bawang kuning – dihiris atau dipotong labu
  • ·         Sos cili
  • ·         Garam
  • ·         Daun limau purut


Sayur-sayuran
  • ·         Lobak merah - dipotong
  • ·         Bunga kubis - dipotong
  • ·         Batang saderi - dipotong
  • ·         Cili api – tumbuk pecah

*Telur ayam jika nak
*boleh tambah sayur cendawan dan anak jagung jika ada.

Cara cara membuatnya
1.       Masukkan bahan-bahan asas ke dalam periuk  kecuali sos cili,daun limau purut dan garam.
2.       Bubuh air ke dalam periuk sebanyak mana diperlukan bergantung sebanyak mana kuah  tomyam yang diinginkan.
3.       Masak sehingga mendidih kemudian masukkan  sedikit sos cili.Kacau sekejap dan biarkan mendidih.
4.       Akhir sekali masukkan daun limau purut yang telah dicarik,garam dan kesemua sayur.
5.       Perah air limau nipis bagi ada rasa masam dalam tomyam.
6.       Tutup api dapur dan Siap.

Dah tutup api saya pecahkan sebiji telur ayam dan biarkannya seketika dalam tomyam yang masih panas.tujuannya saya nak telur tu masak separuh je.
Kamu boleh juga hidangkan tomyam sayur ni dengan telur dadar jika suka.


No comments:

Post a Comment

YOU DON'T NEED A SILVER FORK TO EAT GOOD FOOD © . Designed by MaisarahSidi.com