Pages

Wednesday, 23 August 2017

MEMPELAM ASAM


mempelam telur
Mempelam asam cukup popular di negara2 Asia seperti Malaysia,Thailand,Singapore dan  Indonesia.Buah mempelam boleh dimakan dalam pelbagai cara samada dijeruk,dicicah dengan asam atau budu atau kicap ataupun cuka yang dicampur gula dan garam.Mangga juga boleh dimakan mentah begitu sahaja.
Mempelam asam dimakan ketika masih muda kerana rasa isinya yang ketika ini masih terasa masam dan rangup.
*Uiisss taip pasal mempelam ni pun dah cukup buat air liur meleleh ni..hahahaha

Kalau bab mempelam telur saya takkan lepaskan.Boleh dikatakan saya ni giler sangat dengan mempelam telur.Mempelam yang masih muda dimana bijinya yang masih lembut paling sedap dimakan.Ini kalau dah mengadap bende ni dah tak pandang sape2 dah.Terasa dunia ni saya yang punya.Nak2 lagi kalau makan di kampung,duduk bersila di halaman rumah di bawah pokok sambil menikmati kerangupan mempelam yang rasanya masam bercampur pula manis2 pedas2 dari pencicah.Perasaan tu tak dpt digambarkan dengan kata2.

Mempelam telor/bulat
  • Boleh dimakan bersama2 kulitnye dan boleh juga dikupas kulitnya.
  • Dibelah dua dan buang bijinya yang masih muda.
  • cicah dengan pencicah buatan sendiri
  1. Gula + garam + kicap + cili + bawang merah
  2. Gula + garam + budu + cili + bawang merah
  3. Gula melaka + garam + cili(ditumbuk lumat)
  4. garam sahaja
Mangga Epal Asam Boi
  • Mangga boleh dipotong bersama2 kulitnye.Jenis potongan mangga tidak ditetapkan.sesuka hati korang nak potong camner.(Selepas potong jika nak lebih rangup boleh rendam dulu mangga dengan air kapur dalam setengah jam then toskan air.
  • Beberapa biji cili dipotong
  • Gula
  • Garam
  • Asam boi semestinya perlu ada,kalau tak bukan nama mangga asam boi lagi dah.
  1. cara dia senang je.campur je smua bahan di atas dan gaul rata.Letak mangga dalam bekas tertutup,kalau nak bubuh air pun boleh tapi sikit sahaja kerana mangga mmg kategori jenis berair.
  2. Biarkan sejuk  di dlm peti ais semalam,


mempelam telur

gbr hiasan/mempelam telor



No comments:

Post a Comment

YOU DON'T NEED A SILVER FORK TO EAT GOOD FOOD © . Designed by MaisarahSidi.com